Alunperin kustannuksia arvioitiin siltä kantilta, että mitä talo maksaa, jos ite hoietaa vaa rakennuttamine. Sen kustannusarvion mukaa anottii laina. Jos ite tekee kaikki maholliset vähemmän ammattitaitoo vaativat hommat, voi tollasessa mei talon kokosessa projektissa säästää noin 25 000 €. Miulla ei kuitekaa ollu, eikä oo vieläkää, halua olla raksalla kaikkee vapaa-aikaa. Myö päätettii tehä sen verra ite, että saahaa samalla lainalla rakennettuu autokatos/varasto.

 Ku mietittii mitä töitä voitas tehä ite, oli tärkeintä, ettei ko. töillä ollu tiukkaa aikatauluu. Koska pystytysajankohta painuisi jokatapauksessa syksyyn, päädyttii talopakettiin "ulkoa valmis" -asennuksella. Näinollen koko syksy olisi aikaa perustustöille, ja talvea vasten pääsisi lämpimiin sisätöihin. Lisäksi laaja asennusurakka tuo joustavuutta urakoitsijan kanssa toimimiseen.

 Talotehtaiden eri pakettien ja mallien vertaaminen keskenään on melkosta taiteilua. On todella suuri työ kaivaa hintoja eri tarvikkeille, jotka toiseen pakettiin kuuluu, ja toiseen ei. Lisäksi tarjousvaiheessa edustajat eivät anna tarkkoja toimitussisältöjä (en ihmettele, ku ei niitä saanu kauppojen jälkeekää), joten vertailua on hyvä pitää vain suuntaa antavana.

 Meiän tekniikka vertailussa oli, että otettiin Kastellin malli yheks ehokkaaks, koska Kastelli on todella hyvämaineinen, ja varma toimittaja. Sitten kauhottiin samanlaisten mallien muita tarjouksia, ja otettiin niist kaks tarkempaan vertailuun Kastellin kanssa. Meiän ratkasu oli ottaa vähä tuntemattomampi toimittaja, koska hinta Kastellii ja toisee ehokkaasee oli noin 5000 €. En uskonu, et sellane ero olis tullu pelkist pyöristyksist, joten päätös oli yksimieline. Nyt rakentamisen aikana on tietysti tullu kaikenlaisia ongelmia, joita varmasti tulis muittekii kans, mut ehkä osa niist olis vältetty esimerkiks Kastellin kans.

 Ollaa kuitekii oltu pääosin tyytyväisiä talotoimittajaamme ja varsinkii haluun selvittää kaikki ongelmat. Tärkeintä on että paikallisen edustajan kans yhteistyö pelaa. Isommilla on varma koneisto, pienemmillä joustava ja läheinen.

 Tälläseen ihastuttiin kuvastosta

309269.jpg

Muutettii vaa peilikuvaks ja lisättii yläkertavaraus

309279.jpg